Resmi Nikah Başvurusu İçin Bilmeniz Gereken Tüm Her şey
Resmi nikah başvuruları, resmi nikah için gerekli belgelerin toplanmasının ardından gerçekleştirilmektedir. Tüm belgeleri eksiksiz bir şekilde toplayan çiftler evlendirme memurluklarına, müftülüklere veya köy muhtarlıklarına müracaat gerçekleştirerek resmi nikah başvurularını tamamlayabilmektedir. Ancak bulunduğu ilçe dışında bir yerde evlenmek isteyen kişiler başvuruları sırasında evlilik için ekstra evlilik izin belgesi almalıdır. Yazımızın devamında yer alan bilgilerden evlilik başvurusu için hangi belgelere ihtiyacınızın olduğuna ulaşabilirsiniz. Pek çok belediye, belgelerin eksik olması durumunda resmi nikah başvurusunu onaylamamaktadır. Bu nedenle başvurunuzu gerçekleştirmeden önce tüm belgelerinizin tam olduğundan ve doğru bir şekilde teslim ettiğinizden emin olmalısınız. Peki, resmi nikah başvurusu için gerekli belgeler nelerdir?
Resmi Nikah Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Resmi nikah başvurusu hakkında merak edilen bir diğer soru ise resmi nikah başvurusu için gerekli belgeler nelerdir? sorusudur. Pek çok kişi prosedürleri bilse de başvuru sürecinde onlarca sıkıcı detayla uğraşmak istemez. Bu nedenle bu yazımızda sizlerle resmi nikah başvurusunda hangi belgeleri bulundurmanız gerektiğini paylaşacağız. Aşağıda yer alan listedeki tüm belgeleri tamamladıktan sonra herhangi bir sorun yaşamadan resmi nikah başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Resmi Nikah Başvurusu için Gerekli Belgeler
- Çiftlerin nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
- Son altı ay içerisinde çekilen ve güncel görüntüyü gösteren vesikalık fotoğraf
- Vesikalık fotoğraf çeşitli yerlerde kullanılacağı için 6 adet alınması önerilmektedir.
- Evlilik için sağlık raporu
- Evlenme ehliyet belgesi
- Nüfus kaydı örneği
- İkametgah belgesi
- Son olarak evlenme beyannamesi
İle resmi nikah başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Ancak dikkat edilmesi gereken bir nokta var. Bazı belediyeler resmi nikah başvurusu sırasında ekstra belge talebinde bulunabilmektedir. Bu edenle başvuru yapacağınız belediyeye başvurunuzu gerçekleştirmeden önce teyit amacıyla gerekli belgeleri sormanız önerilmektedir. Bazı belediyeler ise e-devlet kapısı ile paralel bir şekilde çalıştığı için bu belgelerin bazısını talep etmemektedir. Eğer şanslıysanız başvuru gerçekleştireceğiniz belediye yalnızca birkaç belge ile başvurunuzu kabul edecektir. Peki, resmi nikah başvurusu için gerekli olan belgeler nasıl alınır?
Resmi Nikah Başvurusu için Gerekli Belgeler Nasıl Alınır?
Resmi nikah başvurusu için gerekli olan belgeleri sizlerle paylaştık. Ancak pek çok insan bu belgelerin nereden ve nasıl temin edilebileceğini bilmiyor. Bu nedenle yazımızın devamında sizlere resmi nikah başvurusu için gerekli olan belgeleri nereden ve nasıl alabileceğinizi anlatacağız. Sizler de adımları takip ederek resmi nikahınız için gerekli olan belgeleri kısa süre içerisinde toparlayabilirsiniz.
Nüfus Cüzdanı Aslı ve Fotokopisi
Belediyeler, evlenecek olan kişilerin nüfus cüzdanlarını teyit edebilmek amacıyla hem nüfus cüzdanının aslını hem de fotokopisini talep etmektedir. Bu nedenle başvurunuzu gerçekleştirmeden önce herhangi bir kırtasiyeye giderek nüfus cüzdanınızın arkalı önlü fotokopisini çektirmelisiniz. Fotokopi işlemi yaklaşık birkaç dakika içerisinde tamamlanacaktır. Sizin ve eşinizin bir adet nüfus cüzdanı fotokopisinin olması bu aşamada yeterli olacaktır.
Vesikalık Fotoğraf
Vesikalık fotoğraf hem başvuru sürecinde hem de evlilik cüzdanında aktif olarak kullanılmaktadır. Bu nedenle belediyeler evlenmek isteyen çiftlerden birkaç adet vesikalık fotoğraf talep etmektedir. Sizler de başvuru öncesinde son 6 ay içerisinde çekilmiş olan ve şu anki yüzünüzü yansıtan bir fotoğraf ile başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Son 6 ay içerisinde çekilmiş olan vesikalık fotoğrafınızın olmaması durumunda herhangi bir fotoğrafçıya giderek yarım saat içerisinde 6 adet vesikalı fotoğrafınızın olmasını sağlayabilirsiniz.
Evlilik Sağlık Raporu
Evlilik sağlık raporu, belediyelerin çiftlerin evlenmesinde herhangi bir sakınca olup olmadığını öğrenmek için talep ettiği bir rapordur. Bu sağlık raporunun geçerlilik süreci altı aydır bu nedenle nikah tarihinizden birkaç zaman önce sağlık raporunu almanız yeterli olacaktır.
- Aile hekimleri,
- Özel hastaneler,
- Devlet hastaneleri,
- Poliklinikler,
Evlilik için sağlık raporu vermektedir. Ancak özel hastanelerden alınan evlilik sağlık raporlarının ücretli olduğunu belirtiyoruz. Sağlık raporu alma işlemi yaklaşık bir gün sürmektedir. Ancak evlilik için sağlık raporu alırken işlemlerinizi küçük polikliniklerde gerçekleştiriyorsanız bazı polikliniklerde yeterli teçhizat bulunmamaktadır. Bu nedenle bazı işlemler için daha büyük kurumlara yönlendirilme riski vardır. Sürecin başında özel ya da devlet hastanesine giderek tam teçhizat ile süreci tamamlamanızı öneriyoruz. Tüm bunlara ek olarak aldığınız belgeleri aile hekimine onaylatma zorunluluğunuz bulunmaktadır. Aile hekiminiz test sonuçlarınıza baktıktan sonra herhangi bir sorun görmemesi durumunda sağlık raporunuzu onaylayacaktır.
Evlilik İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır? TIKLAYINIZ
Nüfus Kayıt Belgesi
Nüfus kayıt belgesi en kolay elde edilen belgedir diyebiliriz. E-devlet kapısı üzerinden giriş gerçekleştirerek nüfus kayıt belgenizin çıktısını alabilirsiniz. İnternet üzerinden belgeyi nasıl temin edebileceğinizi bilmiyorsanız bağlı olduğunuz nüfus müdürlüğüne giderek belgeyi talep etmeniz mümkündür.
Nüfus Kayıt Belgesi Almak İçin TIKLAYINIZ
İkametgah Belgesi
Resmi nikah başvurusu gerçekleştirirken gerekli olan bir diğer belge ise ikametgah belgesidir. Aynı nüfus kayıt örneğinde olduğu gibi ikametgah belgesini de e-devlet üzerinden alabilirsiniz. İnternet üzerinden ikametgah belgesini nasıl alacağınızı bilmiyorsanız bağlı olduğunuz nüfus müdürlüğüne giderek ikametgah belgenizi talep etmeniz mümkündür.
İkametgah Belgesi Almak İçin TIKLAYINIZ
Evlenme Beyannamesi
Evlilik beyannamesi, evlendirme dairesine başvuru gerçekleştireceğiniz sırada doldurmanız gereken forma verilen isimdir. Bu form, belediyenin isteğine bağlı olarak bir ya da iki adet talep edilmektedir. Formun en alt kısmında ise sizlere evlilik için izin verildiğini gösteren bir imza yer almaktadır.
Evlilik beyannamesini doldurmanız durumunda resmi olarak başvurunuz gerçekleşmiş olacaktır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta tüm bilgilerin eksiksiz, okunaklı ve doğru bir şekilde yazılması gerektiğidir. Aksi bir durumda evlilik memurları en alt kısımda yer alan onay kısmına onay vermeme hakkına sahiptir.
Evlenme Ehliyet Belgesi
Evlenme ehliyet belgesi ise yine resmi nikah başvurusu için gerekli olan belgeler arasında yer almaktadır. Evlilik gerçekleştirecek olan kişilerin evlenmesinde herhangi bir sorun olmadığını gösteren bu belge üzerinde çiftlerin adı, soyadı, anne ve baba adı, doğum tarihleri ve medeni durumları yer almaktadır. Bu belge nüfus müdürlüklerinden alınabilmektedir.
Evlenme İzin Belgesi Nedir? Nereden Alınır? TIKLAYINIZ
Nikah İşlemleri Kaç Gün Sürüyor?
Yukarıda yer alan belgelerin toplanması ve belediyeye müracaat yaklaşık olarak 2-3gün sürmektedir. Ancak nikah tarihinin istediğiniz tarihe verilmemesi gibi bir durum söz konusu olabilir.
Evlilik için Toplanan Belgeler Kaç Ay Geçerlidir?
Evlilik başvurusu gerçekleştirmek için alınan belgelerin geçerlilik süresi altı aydır. Bu belgeleri aldıktan sonra en çok altı ay içerisinde başvurunuzu gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Aksi surumda belgelerin geçerlilik süresinin dolması sebebiyle nikahınız için onay verilmeyecektir.
Nikah İkametgah Adresinde Kıyılmak Zorunda mıdır?
Nikah konusunda merak edilen bir diğer soru ise nikahın illaki ikametgahın olduğu adreste kıyılma zorunluluğunun olup olmadığıdır. Pek çok kişinin araştırdığı bu konuda herhangi bir zorunluluk yoktur. Nikahınızı gerçekleştirmek istediğiniz belediyeye başvuru yapmanız durumunda istediğiniz belediyede nikahınızı gerçekleştirebilirsiniz. Belediyeler bu durumu tamamen çiftlerin tercihine bırakmıştır.
Yazımızda resmi nikah başvurusu gerçekleştirmeniz için gerekli olan tüm bilgiler yer almaktadır. Belgeleri eksiksiz bir şekilde tamamladıktan sonra evlendirme dairelerine, müftülüklere ya da köy muhtarlıklarına giderek evlilik talebinde bulunabilirsiniz. Belgeleriniz yetkili kurumlar tarafından incelendikten sonra herhangi bir olumsuzluk görülmezse evliliğinize izin verilecektir. Bu şekilde sizler de kısa süre içerisinde nikah işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.