Evlilik İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır? Ve Tüm Bilgiler
Evlenme kararı veren çiftler artık bir koşuşturma içine girerler. Evlilik başvurusunda bulunan kişiler için sağlık raporu almak şart olarak görülmektedir. Evlilik için sağlık raporu niçin alınır diye sorabilirsiniz. Çiftlerin evlenmelerine mani olacak herhangi bir hastalığa sahip olmadıklarını gösteren kanıt olması bakımından önemlidir. Bu raporu aldıktan sonra sağlıklı olduğu kanıtlanan çiftlerin evlenmelerindeki en büyük engellerden biri kalkmış olmaktadır.
Evlilik için sağlık raporu nerden alınır, nasıl alınır gibi sorulara bu yazımızda cevap vereceğiz. Aklınızda bu konuya dair bulunan sorulara yazımızı okuyarak cevap bulabilirsiniz.
Nikah İçin Sağlık Raporu Alma Zorunluluğu
Resmi nikah için başvuran çiftlerin almaları gereken belgelerden biri de sağlık raporudur. Bu husus Türk Medeni Kanunu’nda da yer alır. Nikah için sağlık raporu şart mı diye sorarsanız cevabımız evet olacaktır. Çünkü evlilik kararı veren çiftlerin bilmedikleri hastalıklara sahip olma durumu söz konusu olabilir. Evlenmeden önce gerekli muayene yapılarak bu sağlık sorunları ortaya çıkarılabilir.
Ayrıca herhangi bir çiftin taşıyıcısı olduğu bulaşıcı hastalığa sahip olması söz konusu olabilir. Bunun için erken teşhis ve önlem gerekir. Kan uyuşmazlığı da çiftler arasında ortaya çıkabilecek ve sağlık raporunu gerekli kılabilecek sorunlardan biridir. İleride dünyaya gelecek çocukları için kan uyuşmazlığı problem çıkarabilir. Bundan dolayı da önceden teşhis edilmesi önemlidir.
Nikah İçin Sağlık Raporu Nerden ve Nasıl Alınır?
Nikah için sağlık raporu nerden alınır diye soran okurlarımız için birkaç adım izlemeleri gerektiğini söyleyebiliriz. Öncelikle tüm tetkikleri öğrenmek için evlenme dairesine başvurmak şarttır. Ardından bir sağlık kuruluşuna gidip istenilen muayene, kan alımı gibi işlemler yerine getirilir. Bu sonuçları da aile hekimine onaylatmak gerekir. Artık imzalı sağlık raporunuz hazır!
Nikah Öncesi Sağlık Raporu İçin Yapılan Testler
Nikah için alınacak sağlık raporunda yer alan birtakım testler bulunmaktadır. Genel olarak baktığımızda kan tahlili ve akciğer filmi ilk sırada yer alır. Yapılan kan tahlili belli başlı amaçlar taşımaktadır. Bunlar; kan grubunu belirleme, AIDS, hepatit gibi hastalıkların bulunup bulunmadığı olarak sayılabilir. Aynı zamanda kan uyuşmazlığının olup olmadığını belirlemek için önemlidir. Kan uyuşmazlığı sorunu bulunan çiftlerin çocuk sahibi olmadan önce tedavi görmeleri için bu test önemlidir.
Akdeniz anemisi testi, evlenmeden önce çiftlerin yaptırması gereken önemli testlerden biridir. Çiftlerden biri Akdeniz anemisi riski taşıması durumunda diğerinin risk taşımaması önemlidir. Her ikisinin de bu rahatsızlığa sahip olması ilerde çocuk dünyaya getirmek istediklerinde engel olarak karşılarına çıkabilir. Ülkemizde 50 yaş üzerinde olan ve evlenme kararı veren çiftlerden Akdeniz anemisi testi istenmemektedir.
Nikah için heyet raporuna ihtiyaç duyulan kişiler de vardır. Bunlar 60 yaş üzerinde olup evlenme kararı verenlerdir. Aynı zamanda da akıl sağlığı için rapor da istenebilmektedir.
Hangi Hastalıklar Evlenmek İçin Engeldir?
Evlenme kararı vermek çiftler için hayatlarında verebilecekleri en önemli karardır diyebiliriz. Ancak bu kararı gölgeleyen birtakım unsurlar olabilir. Bunlardan biri de hastalıktır. Çiftlerin taşıdığı bazı hastalıklar onların nikah masasına oturmaları için engel olabilir. Mevzuata baktığımızda çiftlerin evliliğine engel olan hastalıklar arasında şunlar bulunur: Frengi, bel soğukluğu, şankroid, cüzzam ve veremdir. Çiftler bu hastalıklardan herhangi birine sahipse önce tedavi olması gerekmektedir. Aksi durumda sağlık raporu verilmemektedir.
Kan Uyuşmazlığının Evliliğe Engeli
Evlilik için kan uyuşmazlığı engel mi sorusu çiftler açısından önemlidir. Sağlık raporu alan çiftlerin sıklıkla araştırdığı konulardan biri olmaktadır. Kan uyuşmazlığının ileride sorun çıkarabilecek bir rahatsızlık olması, bu rahatsızlık hakkında bilgi sahibi olunmasını gerektirmektedir. Çiftlerde kan uyuşmazlığı ilerde dünyaya gelecek çocukları için olumsuz sonuçlar doğurabilir. Kalp yetmezliği, kansızlık ya da anne karnında ölüm gibi olumsuz durumlarla karşılaşmak söz konusudur. Kan uyuşmazlığında baz alınan husus RH değeridir. Eğer baba negatif değerde, anne ise pozitif değerde ise bir sorun teşkil etmemektedir.
Kan uyuşmazlığı evlilik için engel değildir ancak çok dikkat edilmelidir. Kan uyuşmazlığı olan çiftlerin tedavi ile bu sorunları ortadan kaldırmak mümkündür.
Evlilik İçin Sağlık Raporu Hangi Hastanelerde Veriliyor?
Evlilik için sağlık raporu özel hastaneden alınır mı derseniz, evet alınır diyebiliriz. Pek çok çift genel olarak devlet hastanelerini tercih etse de özel hastaneler de sağlık raporu vermektedir. İşin acele olması durumunda ve devlet hastanesinde randevunun ileriki zamanlara verilmesi çiftleri özel hastanelere yönlendirmektedir.
Evlilik İçin Sağlık Raporu Geçerlilik Süresi
Evlenmeye karar veren çiftleri tedirgin eden hususlardan biri sağlık raporunun süresidir. Evlilik sağlık raporu geçerlilik süresi 6 ay olarak tanımlanmıştır.