Genel Konular

Evlenme İzin Belgesi Nedir? Nereden Alınır? İşte Detaylar

Evlenme İzin Belgesi Nedir? Nereden Alınır? İşte Detaylar

Evlenme izin belgesi, çiftlerin bazı farklı şartlar oluşması durumunda, evlenebilmesi için gerekli olan belgedir. Evlenme beyannamesi olarak bilinen belgenin bir parçası ya da bölümüdür. Çiftlerin kendi ikamet adresi dışında bir bölgede evlenmek istemeleri halinde, bu belgeyi almaları zorunludur. Evlenme beyannamesinin alt kısmında yer alan bir bölümdür. Beyannamenin eksiksiz olduğuna karar verildiği takdirde, yetkili mercii tarafından onaylanır. Evlenme izin belgesini alan çiftler, yurtiçinde veya yurtdışında istedikleri bir yerde nikah kıyabilirler.

Evlenme İzin Belgesi Neden İstenir?

Evlenme İzin Belgesi Neden İstenir?

Evlenme İzin Belgesi Neden İstenir?

Evlilik hazırlığı içerisinde olan çiftlerin yaşadıkları il, ilçe ve bölge haricinde nikah yapabilmeleri için istenen belgedir. Nikah izin belgesi olarak da geçer. Tarihi çok eskiye dayanmaz. Yeni sayılabilecek bir uygulamadır. Evlilik başvurusunda bulunacak çiftler, çeşitli sebeplerle ikamet ettikleri yer dışında nikah yapmak isteyebilir. Bu gibi durumlarda bu belge zorunlu tutulmaktadır. Normal şartlarda çiftlerden herhangi birinin ikamet ettiği il, ilçe ya da bölgede bu belgeye gerek kalmadan nikah işlemleri yapılabilir. Ancak nikah yapılmak istenen yer iki tarafında ilişkisi bulunmayan bir bölge ise, evlenme izin belgesi istenir.

Belge alındıktan sonra, başka durumlardan kaynaklı ek bir evrak gerekliyse onlarla birlikte gerekli yere teslim edilir. Evlenecek taraflardan birinin ikamet adresinde kıyılacak nikah için bu belgeye gerek yoktur. Farklı illerde ikamet söz konusu ise, aynı şekilde iki taraftan birinin ikametinde nikah kıyılması mümkündür ve bu belgeye ihtiyaç yoktur. Eğer nikah yurtdışında yapılacaksa ikamet adresi sorgulamaksızın bu belgeyi almak zorunludur.

Evlenme İzin Belgesi Hangi Durumlarda İsteniyor?

Evlenme İzin Belgesi Hangi Durumlarda İsteniyor?

Evlenme İzin Belgesi Hangi Durumlarda İsteniyor?

Durumu örneklemek gerekirse; evlenecek olan taraflardan gelinin İstanbul Üsküdar’da, damadın da İstanbul Avcılar’da oturduğunu varsayalım. Bu şartlarda nikah Üsküdar ya da Avcılar’da kıyılacak ise, gelin veya damadın bu belgeyi almasına gerek yoktur. Ancak nikah bu iki yerde de olmayacaksa, örneğin İstanbul Fatih’te kıyılacak ise, gelinin Üsküdar Belediyesi’nden ya da damadın Avcılar Belediyesi’nden bu belgeyi alması gerekiyor. Bu durumda iki ilçeden birinden, yani gelinim veya damadın alması yeterli oluyor.

Farklı bir durumu örneklendirecek olursak; gelin ve damadın farklı illerde yaşadığını varsayalım. Gelinin Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde, damadın ise Rize’nin Çayeli ilçesinde ikamet ettiğini düşünelim. Eğer nikah bu iki ilçeden birinde, Gelibolu ya da Çayeli ilçelerinde kıyılacak ise bu belgeye ihtiyaç yoktur. Ancak iki ilden farklı bir ilde veya iki ilden birinin farklı bir ilçesinde, örneğin Çanakkale’nin Biga ilçesinde kıyılacak ise bu belgeyi almak zorunlu hale geliyor.

Evlenme İzin Belgesini Nereden Alabilirsiniz?

Evlenme İzin Belgesini Nereden Alabilirsiniz?

Evlenme İzin Belgesini Nereden Alabilirsiniz?

Evlenme izin belgesi, evlenecek tarafların ikamet etmekte oldukları il veya ilçenin evlenme dairesinden alınabilir. Bu belge, evlenme beyannamesi olarak bilinen belgenin bir bölümüdür. Evlenme izin belgesi alması gereken çiftlere evlenme beyannamesi iki nüsha halinde verilir. İzin belgesi gerekmeyen durumlarda ise tek nüsha olarak sadece evlenme beyannamesi verilir. Nüshalardan biri, izin alınan belediyede kalır.

Evlenme izin belgesinin de bulunduğu diğer nüsha ise, ikamet dışında kıyılacak olan nikahın yapılacağı yerin belediyesine verilir. Beyanname ile birlikte belediyeye teslim edilen evlenme belgesi, diğer gerekli evraklar eksiksiz olduğu takdirde yeterli olacaktır. Tarafların ayrı ayrı izin almasına gerek olmayıp, gelin veya damattan birinin izni alması yeterlidir. İzin belgesi alındıktan sonra, ikamet dışındaki bir yere yapılacak başvuruyu çiftlerden birinin yapması geçerli olup, iki başvuru birden istenmiyor. Bu belgenin gerekliliğini ortaya çıkaran tek durum, çiftlerin ikamet dışında nikah kıymak istemesi olup, iki taraftan birinin ikametinde kıyılacak nikahta bu belgeye ihtiyaç yoktur.

Evlenme İzin Belgesi Almak İçin İhtiyacınız Olanlar, Geçerlilik Süresi ve Ücreti

Evlenme İzin Belgesi Almak İçin İhtiyacınız Olanlar, Geçerlilik Süresi ve Ücreti

Evlenme İzin Belgesi Almak İçin İhtiyacınız Olanlar, Geçerlilik Süresi ve Ücreti

  • Evlenme izin belgesi almak için herhangi bir prosedüre gerek yoktur. Yukarıda belirttiğimiz gibi, tarafların ikameti dışında nikah kıyılması halinde ihtiyaç hasıl olur.
  • Evlenme izin belgesi, verildiği tarih itibariyle yurtiçi ve yurtdışında 6 ay boyunca geçerlidir. Yani belgeyi aldıktan sonraki 6 ay içerisinde istediğiniz herhangi bir tarihe nikah günü alabilirsiniz.
  • Evlilik izin belgesi ile nikah yapan, yani kendi ikametleri dışında evlenen çiftler, nikah tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ikamet ettikleri belediyeye evliliklerini bildirmek zorundadır.
  • Evlenme izin belgesi almak için herhangi bir ücret alınmamakta olup, işlemler belediyede yapılmaktadır.
  • Evlenme izin belgesi başvurusu için kimlik yeterli olacaktır.
  • Evlenme izin belgesini almak için çiftler birlikte gidebileceği gibi, sadece tek bir taraf da belgeyi alabilir. Bu durumda gelinin ya da damadın aldığı belge, nikah için yeterli olacaktır.

Evlenme İzin Belgesi İçin Gerekli Olacak Evraklar

Evlenme İzin Belgesi İçin Gerekli Olacak Evraklar

Evlenme İzin Belgesi İçin Gerekli Olacak Evraklar

Evlenme izin belgesi için, yukarıda belirttiğimiz gibi, kimlik yeterlidir. Ancak beraberinde alınacak olan evlilik beyannamesi için bazı evraklar gereklidir. Bu belge için sağlık raporu, vesikalık fotoğraf, nüfus kayıt örneği veya evlenme ehliyet belgesi ve rıza belgesi istenmektedir. Sağlık raporu özel hastanelerden veya devlet hastanelerinden alınabilir. İkisi de geçerli olacaktır. Ortaya çıkan sonuç şudur ki; evlenme izin belgesi için herhangi bir evrak gerekmezken, evlenme beyannamesindeki gerekli evrak ve bilgileri doğru ve eksiksiz tamamlamadan evlenmek mümkün olmuyor.