Genel Konular

Kırk Uçurma Nedir? Nasıl Yapılır? Tüm Sorulara Tek Net Cevap

Kırk Uçurtması

Bu Konu İçinde Neler Var? →

Türk geleneklerinde önemli bir yere sahip olan kırk uçurma nedir ve nasıl yapılmaktadır. Bu adet hakkında tüm soruları net bir şekilde cevaplıyoruz.

Bir bebek dünyaya geldiğinde yalnızca bir kişi doğmaz. Anneler de çocukları doğunca yeniden doğarlar. Çünkü karşılarında yeni bir serüven bulunur ve bambaşka bir döneme girilir. Özellikle ise hem anne hem bebek doğumdan sonra 6 haftayı kapsayan bir süre için özel bakıma ihtiyaç duyarlar.

40 Günlük süreyi kapsayan bu döneme halk arasında lohusalık dönemi adı verilmiştir. Bu dönemde iki birey de yalnız bırakılmamalıdır ve psikoloji desteği sağlanmalıdır.

Lohusalık döneminde mümkün olduğunca anneye ilgi gösterilmelidir. Bebek için de bu dönem sürekli bakımlar ile geçmelidir. Çünkü hem bebeğin ilk zamanlarını iyi geçirmesi gerekir hem de annenin vücudunun toparlanması gerekir.

Bu lohusa döneminde anne bebeğini çok iyi tanır ve bebek de annesini benimseyerek güçlü bir bağ kurarlar. Lohusa dönemi bu şekilde geçtikten sonra kırk uçurma diye adlandırılan küçük bir seremoni yapılır. Halk arasında sıklıkla telaffuz edilen kırk uçurmanın pek çok faydası olduğuna inanılmaktadır. Bu nedenle lohusa döneminden sonra yapılan kırk uçurma nedir nasıl yapılır gibi sorular da çok yaygınlaşmıştır. Peki kırk uçurma nedir?

Kırk Uçurma Nedir?

Kırk Uçurma Nedir?

Kırk Uçurma Nedir?

Bebeğin kırkını uçurmanın Anadolu’da yüzyıllardır uygulanan çok eski bir adet olduğuna ve Şaman kültürünün izlerini taşıdığı düşünülmektedir.

Kırk uçurma yeni doğan bebekler için yapılmaktadır. Halk arasında çok yaygın olan kırk uçurma hakkında doğru yanlış pek çok bilgi bulunmaktadır. Çok tartışılan bir konudur ve kimisi dini bir inanç olarak görürken kimisi eskilerden kalma bir gelenek olduğuna inanır.

Bebeklerde kırk çıkarma ya da kırk uçurma işleminin yapılmasının pek çok amacı vardır. Bunlar doğum sonrası annenin vücudunu toparlaması, yaralarının ve dikişlerinin iyileşmesi, enerjisini toplaması, bebeğin dünya ortamına alışması, annesini benimsemesi, mikroplardan ve hastalıklardan hijyenik bir şekilde uzak durması ve daha sonrasında da iyi bir hayat yaşamasıdır.

Tam anlamıyla bu inanış bebeğin hayatının daha güzel geçeceğine inanmayı ifade eder. Kırk uçurmanın amacı doktor kontrolleri gibi acil durumlar dışında bebeği dışarıya çıkarmamak ve 40 gün boyunca istirahat etmesini sağlamaktır. Bu durum anne için de geçerlidir. 40 Gün sonunda bebek ve anneye özel bir banyo ritüeli hazırlanır ve dualarla yıkanan iki kişi ilk gezintilerine çıkar. Böylece hem bebeğin hem annenin kırk çıkarma işlemi tamamlanmış olur. Ancak yalnızca bu işlemler ile yapılmaz.

Kırk Uçurma Nasıl Yapılır?

Kırk Uçurma Nasıl Yapılır?

Kırk Uçurma Nasıl Yapılır?

Kırk uçurma lohusalığı yaşayan anne için geçerlidir. Ancak bu işlem bebeklere yapılıyor olarak da bilinmektedir.

  • Kırk uçurma yapmak için ilk olarak bir aile büyüğünden kırklama annesi olması istenir. Bu kişiler anneanne, babaanne veya başka bilinçli bir ebeveyn olabilir.
  • Daha sonra bu kişi anne ve bebeğe kırk banyosu yaptırır ve önce bebek daha sonra ise anne 40 tas su ile yıkanır.
  • Yıkama sırasında çeşitli dualar okunur, anne ve bebek yeni ve temiz kıyafetler giyerek hazırlanır.
  • En son adımdan önce de 7 ayrı ev gezmeye gidilir. Günümüzde 7 farklı ev gezmenin anne ve bebek açısından çok faydalı olacağı düşünülmektedir ve bu 7 ev akrabalar olabilir.
  • Son olarak da ziyaret edilen evlerdeki bireyler bebeğe yumurta, pirinç, un, şeker ve bozuk para gibi çeşitli küçük hediyeler verir. Kimi zaman altın, gümüş ve nazar boncuğu da verilmektedir.

Bu hediyelerden tuz; bereketli olsun, tadı tuzu yerinde olsun diye verilir. Şeker; ağzının tadı yerinde olsun, hiç bozulmasın diye verilir. Pirinç; Bereket getirsin, bahtı açılsın diye verilir. Yumurta; sağlıklı olsun, sağlıkla büyüsün diye verilir. Un; saçları un gibi beyaz olsun, ömrü uzun olsun diye verilir.

Böylece kırk uçurma işlemi yapılmış olur. Ancak kırk banyosu yapılırken çeşitli ritüeller bulunur ve iyice araştırılıp banyoya girilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir