Yenidoğan Bebeğe Kimlik Kartı Nasıl Çıkartılır?
Yeni doğan bebeklerde, ebeveynlerin ilgilendiği en önemli konulardan biri, bebeklerine kimlik kartı tanımlama sürecinin nasıl işlediği olmaktadır. Bu yazımızda yenidoğan bebeğe kimlik kartı nasıl çıkartılır ve nasıl bir yol izlenir tüm detaylarını sizlerle paylaşıyoruz.
Yeni Doğmuş Bir Bebeğe Kimlik Kartı Verme Prosedürü
Doğum yapmak zordur ancak doğumdan sonra ilgili ve bilinçli bir ebeveyn tarafından yenidoğan bebekleri için yapacakları görevler daha zor olabilmektedir. Bunlardan biri yenidoğan yavrularına bir kimlik kartı çıkarmaktır. Bir üllkenin resmi bir şekilde vatandaşı olabilmek için nüfus cüzdanının çıkartılması zorunlu olmaktadır. Bu sebepten ebeveynlerin yenidoğan yavrularının resmiyette gözükmesi için nüfus cüzdanı çıkartmaları gerekmektedir.
Yenidoğan Bebeğe Kimlik Kartı Nasıl Alınır?
Yenidoğan bebekleri için kimlik kartı çıkartmak isteyen vatandaşlar, kendi seçtikleri nüfus dairesine başvurabilirler. İkamet ettiğiniz yere veya bağlı bir şirketin nüfus dairesine başvurmanıza gerek yoktur. Bebeğinizin doğduğu yerdeki, şu anda yaşadığınız bölgedeki, bir süredir ikamet ettiğiniz bölgedeki ilçe kayıt ofisi ile iletişime geçebilirsiniz. Ek olarak, bazı hastanelerin kimlik belirleme prosedürleri vardır. Bu hizmetleri kullanmak isteyen vatandaşların hastaneye nerede doğum yapacaklarını sormaları gerekmektedir. Hastanelerden bu durum için randevu alarak veya randevu almayarak da görüşme yapabilirsiniz.
Yenidoğan Bebeğe Nüfus Cüzdanı Çıkartmak için Randevu Nereden ve Nasıl Alınmaktadır?
Yenidoğan bebeğe nüfus cüzdanı çıkartmak isteyen vatandaşlar için rezervasyon sistemi bulunmaktadır. Bu işlemi rezerve etmek istiyorsanız nüfus müdürlüğüne başvurarak rezervasyon yaptırabilirsiniz. Randevuya zamanında gidilmezse, nüfus dairesi tarafından uygulanan prosedür gereği 2 ay boyunca randevu almanız gerçekleştirilemez, bu nedenle zamanında rezervasyon yapmak çok önemli olmaktadır. Rezervasyonunuzla ilgili herhangi bir sorun yaşarsanız, en az 2 gün önceden rezervasyonunuzu iptal etmelisiniz.
Site fazla yoğunluktan ötürü meşgul olabilir. Bu gibi durumlarda beklemekten kaçınmak için merkezi rezervasyon sistemini kullanabilirsiniz. Daha sonra siteden randevu alamıyorsanız, yer ayırtmak için nüfus müdürlüğü iletişim numarasını arayabilirsiniz.
Başvuru Kimler Tarafından Yapılmaktadır?
Yenidoğan bebeğin kimliğiyle ilgili tüm işlemler sadece ebeveynleri ile yapılabilir. Birlikte gitmek zorunda değiller. Ebeveynler kayıt ofisine gidebilir veya başka yöntemler kullanabilir. Anne veya babanın herhangi bir nedenle başvurmaması halinde avukat izniyle başvurabilecekleri ortaya çıktı. Bu durumda, avukatın sertifikalı bir temsilcisi başvurabilir.
Yenidoğan Bebeklere Kimlik Kaç Günde Çıkartılmaktadır?
Başvurunuzdan itibaren 10 gün içinde kimlik kartı ebeveynlerin ellerine geçmektedir.
Kimlik Kartı Çıkartmanın Maliyeti Nedir?
Böyle bir durum söz konusu değildir. Kimlik kartı çıkartmak için herhangi bir ücret devlet tarafından talep edilmemektedir.
Yeni Doğmuş Bir Bebeğe Kimlik Çıkartmamanın Cezası Nedir?
Anne veya babanın bebeğin kimliğini en geç 30 gün içinde alması gerekmektedir. Yurtdışında gerçekleşen doğumlar için bu süre 60 güne kadar sürebilir. Bu şartların yerine getirilmemesi durumunda ebeveynin 25 TL’ye kadar para cezası ödemesi gerekecektir.
Yenidoğan Bebeğe Kimlik Çıkartmak İçin Gerekli Olan Belgeler
Başvuru sahibi, yani ebeveyn olan kişiler T.C. kimlik kartı ve doğum yapıldığı zaman hastanenin vermiş olduğu doğum belgesini yanlarında götürmeleri gerekmektedir. Götürmüş olunan belgeleri yetkili bir kişiye verirseniz işlem gerçekleşecektir.
Yenidoğan Bebekler Hastaneden Taburcu Olmadan Kimliklerine Sahip Olabilmektedir
Geçen yıldan itibaren başvurulduğu takdirde yeni doğan bebeğin nüfus işlemlerini sağlık merkezleri ile gerçekleştirilebilmektedir. Tedavinin ardından bir yıl içinde birçok bebek ilk doğdukları sağlık kurumuna kimlik bilgileri kaydedilerek ailelerinin adresine nüfus cüzdanları gönderildi.
Nüfus Hizmetleri Kanunu‘nun revizyonu nedeniyle sağlık bakanlığına bağlı sağlık kurumları ve vatandaş kayıt büroları nüfus siciline doğum ve ölümleri kaydetme imkânı bulmuştur. Kurallar sayesinde herhangi bir sağlık kuruluşunda doğan ve ebeveynleri tarafından isimlendirilen çocukların doğum bildirimleri, nüfus müdürlüğüne geçmeden doğdukları sağlık kurumunda yapılabilmektedir.
Merhaba eşim yabancı uyruklu dini nikahı mız var yanlız oturma izni işlemlerimiz hala devam ettiği için resmi nikahamız yok 20 günlük çocuğumuz oldu kimliğini çıkartabilir miyim bir engel var mı acaba kimlik için
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz.
Merhaba hastanenin ihmali sonucu evde doğum yapmak zorunda kaldım hastane doğum raporu vermedi çocuğumun kimliğini nasıl çıkarabilirim
Merhaba! ben yabanci uyruklu vatansadim benim ablam hecen sene dogum yapti ama cocuga kimlik veya herhangi bir belge alabilirmiyiz yada nasil alabiliriz hic bir yolunu bilmiyoruz bu konuda yardimci olursaniz cok seviniriz!
Merhaba bir sorun olucak eşim yabancı uyruklu dini kıydık bir yasında çocuğumuz var resmi nikâhımız yok eşimin pasaportu eski pasaport türkmenistanlı ve turkmenistana girişler kapalı ben kimlik çıkarmamım yöntemlerini bilen varsa yardımcı olursanız çok mutlu oluruz
Merhaba Cumartesi günü oğlumuz dünyaya geldi biz yaşadığımız şehirin dışında ,Doğumu başka bir şehirde yaptık ve şu an Doğum yapılan şehirdeyiz
Hastane benim Pazartesi günü mutlaka yaşadığım şehirdeki gerekli yerlere evraklarımı teslim etmem gerektiğini söyledi.
Böyle bir zorunluluk ya da bu işlemlerin bir süreci var mıdır.
Bebeğime kimlik çıkaracam kimliği ikametgahıma değilde istediğim başka bi adrese gelmesini isteyebilirmiyim