Genel Konular

Nikah İçin Gerekli Evraklar Ve Gereken İşlemler Nelerdir?

Nikah İşlemi Ücreti Ne Kadar

Evlenmeye karar veren çiftler nikah başvurusu yapmak için gerekli devlet dairelerine başvururlar, bu başvurularda nikah için gerekli evrakların, nikah başvurusu yapacak kişinin yanında olmalıdır. Eksik evrakla nikah başvurusu yapılamamakla beraber, nikah başvurusu için gerekli evrakları bilmemek nikah işlerini yavaşlatacaktır. Nikah için gerekli evraklar;

  1. Kimlik Belgesi: Her resmi işlemde olduğu gibi nikah işlemleri için de ilk istenen belge T.C nüfus cüzdanı veya T.C kimlik kartıdır. Bu başvuruda belgelerin güncel olması gerektiği için, belgeleri güncel olmayan kişilerin öncellikle gerekli yerlerden güncelleme yapması gerekecektir.
  2. Nüfus Kayıt Belgesi: Gerekli bir evrak olup E-Devlet üzerinden kolay bir şekilde elde edilebilir.
  3. İkametgah Belgesi: Gerekli bir evrak olup E-Devlet üzerinden kolay bir şekilde elde edilebilir.
  4. Sağlık Raporu: Nikah evraklarında, sağlık raporu için bazı detaylar vardır. Bunlar; sağlık raporunun devlet kurumundan alınması şarttır. Özel kurumdan alınan sağlık raporları direk kabul edilmemektedir, işlemlerini hızlandırmak isteyen çiftler ancak özel hastanede tetkiklerini yapıp aile hekimine onaylatabilir ve bu şekilde alınan sağlık raporu nikah işlemleri için geçerli hale gelir. Ayrıca sağlık raporunda fotoğraf olmalıdır, aksi kabul edilmemektedir.
  5. Aile İzin Belgesi: 17 yaşını bitiren ama henüz 18 yaşını bitirmeyen kimseler aile izin belgesi şartıyla nikah kıyabilmektedir. Eğer aile herhangi bir sebep olmadan izin vermezse mahkemeye başvuru yapılabilmektedir.
  6. Mahkeme Kararı: 16 yaşını bitirmiş ama henüz 17 yaşını bitirememiş kimseler için mahkemeden izin alınarak nikah kıyılabilir. Mahkemeden alınan izin belgesi ilami nikah dairesine verilir.
  7. Vesikalık Fotoğraf: çiftlerin 6 adet biyometrik çekilmiş fotoğrafı gerekmektedir.
  8. 5,10 Posta Pulu: Nikah için gerekli evraklarda 2 adet bulunmalıdır.
  9. Evlenecek olan kadın nikahtan sonra kendi soyadıyla hayatına devam etmek istiyorsa başvuru esnasında soyadını kullanmaya devam etmek istediğini belirten bir dilekçe sunmalıdır.
  10. Evlenecek olan çift yasal mal rejimini belirtmek istemiyorsa, bu halde belirtecekleri mal rejimine dair noter onaylı belge gerekecektir. Bu belgeyi noterden almaları gerekir.

Evlenmek için sağlık raporu alan çiftlerin, sağlık raporu geçerlilik süresi 6 aydır. Nikah işlemlerini herhangi bir sebepten ertelemek zorunda kalanların, erteleme süresi 6 ayı geçmiş ise yeniden rapor almaları gerekir. Aksi takdirde eski rapor nikah işlemleri için kabul edilmez.

Nikah Başvurusu Nereye Yapılır?

Nikah Başvurusu Nereye Yapılır?

Nikah Başvurusu Nereye Yapılır?

Evlenecek çiftlerden herhangi bir tanesinin ikamet ettiği il ya da ilçe belediye bünyelerinde yer alan evlendirme dairesine giderek nikah başvurusu yapılır. Nikah işlemleri ise yalnızca belediye dairelerinde yapılmaz. 2018 yılı itibariyle yapılan yasa değişikliği ve düzenlemesi ile belediye dışında da evlendirmeye yetkili kurumlar belirlenmiştir. Bu yasadan sonra evlenecek çiftlerin, nikah için başvuracakları kurumlar; Belediyeler, İlçe Müftülükleri, Köy Muhtarlıkları olarak belirtilmiş. Bu yasa nikah işlemleri için taraflara büyük bir katkı sunmuştur.

Evlenecek çiftler nikah için gerekli evrakları topladıktan sonra nikah başvurusunu şahsen yapması gerekir. Ancak mutlaka iki kişinin beraber başvuru yapması gerekmez. Taraflardan birinin başvuruya gidemeyeceği bir hal olursa özel bir vekaletname ile vekil aracılığı ile işlemleri yürütmesi mümkün olabilmektedir.

Yabancı Uyruklu Kişiler İle Nikah İçin Gerekli Evraklar

Yabancı Uyruklu Kişiler İle Nikah İçin Gerekli Evraklar

Yabancı Uyruklu Kişiler İle Nikah İçin Gerekli Evraklar

Yabancı uyruklu bir kişi ile yani T.C vatandaşı olmayan biriyle evlenmek için gerekli evraklar nikah için gerekli evrakların tamamının yanında hazırlanması gereken evraklardır. Bu belgeler:

  • 4 adet evlilik beyannamesi
  • Yabancı kişinin resmi tercümeli pasaportu
  • Kişinin resmi makamlarca onaylı doğum belgesi
  • Evlenecek çiftin ayrı ayrı olarak 4 adet biyometrik fotoğrafı
  • Yabancı kişinin kendi ülkesinin konsolosluğundan almış olduğu evlenme ehliyet belgesi

Nikah İşlemleri Ücretleri Ne Kadar?

Nikah ücretleri belediyeden belediye değişiklik gösterebilir. Bu nedenle her il ve ilçe için ortaya atılacak sabit bir ücret yok maalesef, ancak nikah ücretini şu etkenler beliler: Nikahın kıyılacağı yer, Nikahın hafta sonu mu hafta içi mi yapılacağı, dosya ücretleri, hizmet bedelleri, evlilik cüzdanı maliyeti gibi işlemler için yapılan harcamaların tamamı gerekli ücreti belirler.

Nikah için bütün için bütün işlemlerin bedeli göz önüne alındığında ortalama 300 – 600 TL aralığında bir fiyat ortaya çıkar.  Ancak nikah kıyacak kişilerin tercihleri bu ortalama fiyatı değiştirebilir. Mesela; hafta sonu veya dış mekanda nikah kıymak daha maliyetli bir iştir.  Taraflar bu konu hakkında ki net bilgileri başvuru yaptıkları belediyelerin yetkili kişilerinden öğrenebilirler.

Nikaha Engel Durumlar

Bazı evliliklerde, evlenmeye engel durumlar vardır. Bu durumları taşıyan kişilerin nikah başvuruları her zaman için reddedilir.

Evlilik: Nüfus kaydında evli görünen kişilerin ikinci evlilik yapması imkansız ve yasaktır.

Gaiplik: Eşinin nerede olduğunu bilmeyen kişilerin evlenebilmesi için mahkeme kararı ile önceki evliliği hakkında fesih kararı vermesi gerekir. Mahkeme kararı olmadan gaip kişinin eşi yeniden evlenemez.

Hısımlık: Üst soy ve alt soy arasında evlenmek mümkün değildir. Amca, dayı, teyze, hala ve yeğeni arasında herhangi bir evlilik olması imkansız ve yasaktır. Daha önce kayın hısımlığı olan kişilerde elenemez. Aynı zamanda evlat edinen ve evlatlık arasında da herhangi bir evliliğin olması mümkün değildir.

Evlenmeye Engel Olacak Bir Hastalığın Olması: Evlenmek isteyen kişilerin sağlık raporunda evlenmeye engel bir hastalık tespit edilirse, hastalık tedavi edilene kadar evlilik gerçekleştirilemez.

Akıl Hastalığı: Akıl hastaları ile evliliğin olması için normal sağlık raporuna ek bir sağlık raporu daha olmalıdır. Bu rapor akıl hastasının evliliğe uygun olduğunu ispatlar. Bu rapor olmadan akıl hastaları ile evlilik gerçekleşemez.

Nikah Şahitliği Yapabilecek Kişiler

Evlenmek isteyen kişiler nikah şahitlerini seçerken bazı durumlara dikkat etmek zorundadır. Nikah şahitliği yapacak kişilerde: Akli dengenin yerinde olması yeterlidir. Anne, baba ve kardeşlerde nikah şahitliği yapabilmektedir.