Genel Konular

Diş Buğdayı Nedir? Diş Hediği Partisi Nasıl Yapılır? İşte Merak Edilenler

Diş Buğdayı Nedir? Diş Hediği Partisi Nasıl Yapılır?

Diş buğdayı eski bir Anadolu geleneğidir. Sert ve dayanıklı bir tahıl olan buğdaya bazı yörelerde hedikte denilmektedir. Bu nedenle bu yörelerde diş buğdayı yerine diş hediği de denmektedir. Diş buğdayı nedir dersek, aslında çok eski zamanlara dayanan toplumun birlik ve dayanışmasına bağlı bir psikolojik destek geleneği denilebilir.

Bebeğin anne karnında başlayan yolculuğu anne ve bebek için yorucu bir o kadar zorlu bir yolculuktur. Bu zorlu dönemde özellikle anne ruhen ve bedenen ciddi anlamda yıpranır. İşte bu dönemler içinde bebeğin doğumu kadar diş çıkarma dönemi de sıkıntılı geçen bir zaman dilimi olmaktadır.

Diş çıkarma döneminde çocuğun huzursuzlanması ve hatta ateşlenmesi nedeniyle anne ister istemez çok yorucu gün ve geceler geçirir. Diş buğdayı adetinin öncelikli amacı anneye moral vermek ve biraz da olsa eğlendirebilmektir. Eskiden bu adetin çeşitli şekilleri varmış. Örneğin bebeğin ilk dişini gören bebeği baştan ayağa giydirirmiş. Şimdilerde bunun yerini yapılan diş buğdayı içine sert bir şey örneğin para, ceviz kabuğu gibi konulur, yerken sert madde denk gelen kişinin çocuğa özel bir hediye alması şeklinde değiştirilmiştir.

Diş buğdayı artık bebeğin annesi tarafından düzenlenen bir organizasyona dönüşmüştür. Bu konuda çeşitli organizasyon firmaları bu tür eğlenceleri düzenliyor ve bir nebze de olsa annenin omuzundaki yükü hafifletiyor.

Diş Buğdayı Nasıl Yapılır?

Diş buğdayı ya da diğer adıyla diş hediği yapılışı aslında kolay bir tariftir. Diş buğdayı nasıl yapılır diye çok fazla düşünmenize gerek yok. Çünkü malzeme az yapımı çok kolaydır. Gerisi sizin damak zevkinize ve isteğinize bağlıdır.

Diş Buğdayı Malzemeleri

Diş Buğdayı Malzemeleri

Diş buğdayı malzemesi buğday ve nohuttur. Diğer malzemeleri isteğinize göre katabilirsiniz.

Diş Buğdayı malzemeler;

  • 4 su bardağı buğday veya diğer adıyla hedik
  • 1 su bardağı nohut

İsteğe bağlı malzemeler;

  • Fındık
  • Leblebi
  • Badem
  • Fıstık
  • Ceviz
  • Renkli şekerlemeler
  • Nar
  • Kuru üzüm

Dilerseniz tarçın, rezene veya pudra şekeri de katabilirsiniz.

Diş Buğdayı Nasıl Yapılır?

Diş Buğdayı Nasıl Yapılır?

Diş Buğdayı Yapılışı

Diş buğdayı yapacağınız zaman öncelikle buğday ve nohudunuzu geceden ıslatmalısınız. Yapılışına gelince;

  • Geceden ıslattığınız buğday ve nohudu iyice yıkayın.
  • Tuzlayın ve bol suda haşlayın
  • Bu arada unutmayın buğdayı çok fazla haşlamamalısınız. Çok haşlarsanız lapa olur bu da güzel bir lezzet vermez ve göze hoş görünmez. Dişe gelen diri bir şekilde olması daha iyidir.
  • Pişirme işlemi bittikten sonra ılımaya bırakın.
  • Daha sonra kaselere koyun,
  • Üzerini kuru meyve parçaları, ceviz, fındık ve fıstık gibi çerezler dökebilir ve nar taneleri ile süsleyebilirsiniz.

Bu noktada size tavsiyemiz eskilerin deyimi ile evinize ve bebeğinize bereket getirmesi için diş buğdayınızı bol yapmanız olacaktır. Gelen misafirlerinize ikram ettikten sonra komşularınıza da ikram edin. Hatta kalanları kuşların yemesi için dökebilirsiniz.

Diş Buğdayı Eğlencesinde Neler Yapılabilir?

Diş Buğdayı Eğlencesinde Neler Yapılabilir?

Diş Buğdayı Eğlencesinde Neler Yapılabilir?

Her bebeğin diş çıkarma vakti farklıdır. Bu nedenle kesin bir zaman belirlenemez ama bebeğinin diş çıkarması 1 yaşına kadar olan dönem içinde gerçekleşir. Diş buğdayı eğlencesi anneye moral vermek için olduğu gibi gelen misafir ve sevdiklerimiz ile hoş vakit geçirmek içinde iyi olacaktır.

Eskiden diş buğdayı eğlencesinde bebeğin önüne bazı materyaller konurmuş. Bu materyaller kitap, kaşık, makas, kalem, boya veya stetoskop gibi. Bu çocuğun ileride hangi mesleği seçeceği şeklinde yorumlanan tamamen eğlence amaçlı bir oyundur. Bu objeleri sizde kendinize göre çeşitlendirebilir sevdiklerinizle hoş vakit geçirebilirsiniz.

Bir diğer eğlence ise, bebeğin başından buğday taneleri dökülür. Bebeğin başında kalan buğdaydan 7 tanesi bir ipe dizilir. Bebek kız ise saçına takılır erkek ise boynuna takılırmış.

Tamamen iyi niyet ve dileklerin dilendiği diş buğdayı bebeğin dişlerinin buğday kadar sert ve sağlıklı, hayatının her döneminin bereketli olması temennisi ile yapılır. Amaç ne olursa olsun bebeğinizin sağlıklı gelişimini sevdikleriniz ile birlikte kutlamak her annenin en doğal hakkı olsa gerek. Bu eğlenceyi gerçekten siz ve bebeğinizin keyifli zaman geçirebileceği bir şekilde düzenleyin. Sizi yıpratacak şekilde yapmanız hem sizi hem de bebeğinizi üzecektir. Sizin ve sevdiklerinizin gülümseyerek anacağı hoş bir anı olması dileğiyle.